Een initiatief van

Vaartocht met een kleivlet in Linschoten

Terug in de tijd aan boord van De Avontuur
Waar De Linschoten nu wordt bevaren door voornamelijk recreatieboten was de meanderende rivier ooit een belangrijke verkeersader voor de scheepvaart. In de tijd dat binnenvaartschepen nog niet gemotoriseerd waren werden de met vracht geladen boten voortbewogen door wind of menskracht en als de schipper het kon betalen werd een trekpaard ingehuurd. Vanwege de zware werkzaamheden onder tijdsdruk zullen schippers op de schuit weinig aandacht gehad hebben voor  de idyllische omgeving waardoor zij voeren.  Voor zwaarbeladen schuiten werden trekpaarden gehuurd. Bewijzen daarvan zijn in de Dorpstraat nog steeds te aanschouwen.

Oude kleivlet
De schepen van toen zijn vergelijkbaar met vrachtwagens van nu. De vracht moest ongeschonden en op tijd worden aangeleverd. Aan boord werd ook gewoond maar de wens van elk schipper was woonruimte aan de wal. Tussen de binnenvaartschepen voeren ook vletten geladen met klei, de zogenaamde kleivlet,  onderweg naar dakpannen- of steenfabrieken in de omgeving. Nadat in Linschoten de onverharde wegen waren verhard met klinkers of asfalt  werden steeds meer boten vervangen door vrachtwagens.

De Avontuur
In het ruim van de kleiloze, inmiddels een eeuw oude vlet ‘De Avontuur’ worden op afspraak nu passagiers vervoerd voor een boottocht naar de stad. (Montfoort, Oudewater of Woerden) Voor de aan rolstoel gebonden passagiers is een lift aangebracht. Een beperkte fiets o.i.d. kan in overleg, mee aan boord.

Informatie en reserveringen
Vanaf 15 april t/m 9 september 2022 organiseert de Vereniging Oud-Linschoten, als de weersomstandigheden dat toelaten (het is een open boot), op afspraak en op vrijdagmiddag een vaartocht van circa 2 uur. De afvaart is om 14.00 uur bij de aanlegsteiger  ter hoogte van Dorpstraat 71. Reserveren is verplicht. Tevens worden in opdracht ‘op maat’ gemaakte arrangementen bedacht voor gezelschappen (max. 12 passagiers). Reserveringen Historisch en Toeristisch Informatiepunt  (TIP) ‘De Ballensnoeperij’ Dorpstraat 45 of  deballensnoeperij@oud-linschoten.nl 

‘De Ballensnoeperij’ /TIP Linschoten
Openingstijden:
ZOMERTIJD, donderdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur en vrijdag en zaterdag van 10.00 tot  16.00 uur.
WINTERDTIJD, vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Met een beetje geluk treft u in ‘De Ballensnoeperij’ winkelpersoneel, gestoken in Utrechtse of verboerste streekdracht.  Leuk voor een foto! Informatie en boekingen: deballensnoeperij@oud-linschoten.nl