Een initiatief van

Linschoten - Parel in het Groene Hart

Dorp tussen wilgen en populieren 
Dorp tussen wilgen en populieren Linschoten het kleine dorp aan de gelijknamige rivier met talloze kwakels en bruggen wordt al in de 12de eeuw vermeld in een oorkonde. De huidige bijnaam ‘Parel in het Groene Hart’ dankt het dorp niet alleen aan haar schoonheid maar zeker ook aan de betrokken dorpsbevolking.  In 2021 werd Linschoten geselecteerd voor deelname aan de ANWB-verkiezing ’De allermooiste dorp van Nederland’.  Van de vijf kastelen die eeuwen geleden in de gemeente Linschoten stonden is niet meer over dan wat verdwaalde kloostermoppen in de klei. In prachtig natuur en wandelgebied Landgoed Linschoten bevindt zich wel Het Huis te Linschoten uit 1647. Het ‘kasteel’ is voor publiek alleen geopend voor concerten en tijdens speciale gelegenheden. 

Klompenhout
Linschoten een dorp tussen wilgen en populierenhout. In de 18de en 19de eeuw een aantrekkelijk  dorp voor klompenmakers. Per jaar werden omstreeks 1830 een kleine 70.000 paar handgemaakte klompen geproduceerd. Klompenmakers vind je er nu niet meer maar wel veel bomen. De omgeving tussen weilanden, sloten en bomen  leent zich enorm voor een prachtige wandeling of fietstocht. 

Fietsen en wandelen
Tijdens een fiets- of wandeltocht naar Montfoort, Oudewater of Woerden is een bezoek aan Linschoten een aanrader. In het dorp bevinden zich drie restaurants die op maandag allen gesloten zijn en een cafetaria. Maak kennis met historisch Linschoten. In de oude dorpskern bevindt zich de uit de 13de eeuw gedateerde St.Janskerk en de voormalige herberg met gerechtkamer. In het dorp staan nog talrijke monumenten. Ook het in 1919 in gebruik genomen gemeentehuis en burgemeesterswoning met een 18de eeuwse theekoepel.

Informatie en reserveringen
Een brochure voor een historische dorpswandeling, in het buitengebied of door de oude dorpskern zijn verkrijgbaar bij Historisch en Toeristisch Informatiepunt (TIP) ‘De Ballensnoeperij’. Ook een dorpswandeling in groepsverband of individueel onder leiding van een gids bestaat tot de mogelijkheden. Bij TIP worden op verzoek ook een arrangementen op ‘maat’ samengesteld. Bij dezelfde locatie zijn tevens de zwarte ballen, plaatselijk immaterieel erfgoed verkrijgbaar waaraan de Linschoters hun bijnaam ontlenen.

TIP ‘De Ballensnoeperij’
In de oude Dorpstraat op nummer 45 bevindt zich het Historisch en Toeristisch Informatiepunt  ‘De Ballensnoeperij’,  onderdeel van de Vereniging Oud-Linschoten. Geopend tijdens de zomertijd op donderdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Gedurende de wintermaanden is de winkel open op vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Met een beetje geluk treft u daar winkelpersoneel,  gestoken in Utrechtse of verboerste streekdracht.  Leuk voor een foto! Meer informatie of boekingen: deballensnoeperij@oud-linschoten.nl