Een initiatief van

InMontfoort volgens Erik Jan en Ad

Wat vinden inwoners van Montfoort en Linschoten? Wat zijn parels en wat bindt hen? Erik Jan Hagoort en Ad Spruit vertellen.

Erik Jan Hagoort

Wat heb je met Montfoort of Linschoten?

Ik woon sinds 2001 met veel plezier in Linschoten en ben vanaf 2012 betrokken bij LiBel.

Waar ontspan je in Montfoort/Linschoten?

Ik vind het heerlijk om samen met mijn vrouw en onze hond op zondagochtend het Weidepad af te lopen richting Cattenbroek en dan via het wandelpad op de dijk terug te lopen. Je hoort de vogels fluiten, ziet de hazen door het weiland springen en ziet mooie vergezichten.

Waar maak je plezier? 

Er wordt op heel veel plekken in Linschoten wat georganiseerd, dus is er geen specifieke plek. Als ik er dan toch één zou moeten kiezen, dan kies ik voor het Dorpshuis. Dit gaat steeds meer bruisen!

Waar winkel je in Montfoort/Linschoten?

We proberen als het mogelijk is om lokaal te kopen, helaas is niet alles te koop in Linschoten. Dan wijken we meestal uit naar Woerden, maar tegenwoordig ook steeds vaker naar Montfoort.

Waar ben je trots op?

Wat we met LiBel de afgelopen jaren hebben neergezet. In 2012 is door Frans van Petegem het bestuur vergroot en hierdoor zijn er meer activiteiten ontstaan. Zo maken we elk jaar in aanloop naar de intocht van Sinterklaas elke dag een filmpje waarin de pieten van alles beleven. Gelukkig is er altijd weer de burgemeester die raad weet en de pieten uit de brand helpt. In december zetten we een dorpskerstboom neer. Deze wordt versierd met ballen gemaakt door de schoolkinderen, we organiseren paaseieren zoeken, zes pubquizen per jaar, stamppottenmaaltijden, we hebben twee jeu de boulesbanen aangelegd en we hebben ons dorpshuis na zeven jaar eindelijk terug. Er zijn vanuit de inwoners nieuwe werkgroepen ontstaan: Linschoten Natuurlijk en Gezond Linschoten. Linschoten Natuurlijk timmert flink aan de weg met het vergroenen en het bij- en insectvriendelijker maken van het dorp. We hebben een aantal bijenkasten staan, waar één keer per maand uitleg gegeven wordt door een imker. Er zijn ook een aantal pluktuintjes gemaakt waar iedereen kan oogsten. Gezond Linschoten heeft inmiddels meer dan 100 inwoners opgeleid om een AED te kunnen gebruiken. En zij hebben ook gerealiseerd dat er AED’s naar buiten zijn geplaatst en dat er door crowdfunding nieuwe bij zijn gekomen, zodat de dekking steeds beter wordt. Al deze mensen bij elkaar zorgen ieder op hun eigen manier dat Linschoten is wat het is: de parel van het Groene Hart.

Wat is jouw parel in de gemeente?

Het ligt eigenlijk te voor de hand, maar ik noem toch maar het dorpshuis, omdat veel mensen (ook Linschotenaren) die er afgelopen tijd binnenliepen niet wisten dat er zoveel ruimtes waren en dat er zoveel mogelijkheden zijn om het te gebruiken. De komende tijd gaan we hier hard aan het werk om alles spik en span te krijgen en het te maken waar het voor bedoeld is: een ontmoetingsplek voor mensen.

Ad Spruit

Wat heb je met Montfoort?

Ik ben opgegroeid in de polder Blokland net buiten Montfoort en woon nu alweer 25 jaar in de binnenstad. Ik hou er wel van om wat leven in de brouwerij te brengen. Met hulp van vele sponsoren en vrijwilligers van Stichting Tent Activiteiten Montfoort (STAM) lukt dat goed met onder meer de Pret in het Park edities in mei, juli en oktober.

Waar ontspan je in Montfoort?

Ik ontspan het meest tijdens inspanning. Dat kan op het voetbalveld zijn, maar ook door wandelen of fietsen rondom Montfoort.

Waar maak je plezier in Montfoort?

Er liggen heel wat tranen van het lachen in de diverse Montfoorste horecagelegenheden, maar we maken met de STAM gasten en veel andere verenigingen ook veel Pret in het park.

Waar winkel je in Montfoort?

Voor Valentijnsdag en Moederdag kom ik graag bij de dames van DA drogisterij Wensing. Altijd vrolijk en goed advies.

Waar ben je trots op?

Het Montfoortse verenigingsleven en vele activiteiten van, voor en door inwoners. Dat kan alleen dankzij al die vrijwilligers én ondernemers die dit allemaal ondersteunen. Van beachvolleybal tot biljarten en van Pret in het park tot avondvierdaagse. Je kan het zo gek niet bedenken of Montfoort heeft het.

Wat is jouw parel in de gemeente?

Dat zijn er veel, maar ik noem er twee: het Sint Joseph gebouw (‘Soos) en het Knopenbad.De Soos is essentieel voor ons rijke verenigingsleven. Zonder Soos zouden veel kleinere verenigingen en gezelschappen geen onderdak hebben. Zonder Knopenbad zouden de zomermaanden voor veel inwoners er heel anders uit zien. Mooi dat dit destijds is behouden door de inzet van velen.